La Diputació d'Alacant, en estreta col·laboració amb l'Excm. Ajuntament de Calp i la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge de la Generalitat Valenciana estan desenrotllant el Projecte IFACH, investigació arqueològica dirigida a documentar les restes arqueològiques existents en el vessant del Penyal d'Ifac. El projecte té com a objectiu concret estudiar les restes d'esta singular pobla de nova fundació que es va alçar a la fi del segle XIII -1298- sota el mandat de Roger de Llùria, Almirall de la Corona d'Aragó i que va ser destruïda l'any 1359 en ple conflicte castellà-aragonés.
Amb un ampli equip científic pluridisciplinari que abasta des de l'arqueologia passant per la història i l'estudi del paleoambient, i amb el suport en camp de més de 200 voluntaris procedents de quasi 30 universitats espanyoles i europees, els treballs d'estos anys s'han centrat en el Sector Nord, lloc on es concentren les restes de la muralla millor conservats i els edificis més emblemàtics.
Este projecte està generant unes expectatives importants per al coneixement històric de Calp i el seu territori, ja que és l'única pobla que encara no ha sigut investigada, excavada, ni transformada amb anterioritat, la qual cosa la convertix en un jaciment únic i excepcional. Una futura adequació de les restes arqueològiques permetrà convertir-ho en un veritable centre d'interpretació que s'unirà a les enormes possibilitats d'oci que ja mostra l'actual parc natural, completant una oferta cultural de primer orde on arqueologia i medi ambient s'unixen d'una forma completa i única fins a la data.