El segle XVIII s'inicia amb la Guerra de Successió, que dona la victòria al candidat francés, Felip de Borbó, enfront de l'Arxiduc Carles d'Àustria.
El Regne de València, que havia fet costat al candidat austracista, i Calp com a part integrant d'este, han de patir les conseqüències del triomf borbònic: abolició dels Furs, autoritat absoluta del rei i supressió de la representació estamental en les Corts.
En este segle es dona una expansió demogràfica i econòmica. Es duen a terme rompudes de terres en els vessants d'Oltá i Toix -abancalaments- i el paisatge agrari es pobla d'ametlers, oliveres, figueres, raïm -per a vi i per a passa- i espècies industrials com la barrilla, l'espart i la pleita.
Els bestiars oví i caprí, són importants, aprofitant-se la llet i la pell.
La pesca continua sent l'activitat primordial, a la fi de segle Calp compta amb dos almadraves que són de les més productives de la costa valenciana.
Les comunicacions terrestres es realitzen per "camins de ferradura", escarpats i perillosos, la qual cosa dificulta les relacions amb els pobles veïns.